Volvo vender hjem efter 85 år

Volvo 85 årStedet er det samme og det er bilen også, men der er gået 85 år siden den første masseproducerede Volvo-bil den 14. april 1927 trillede ned ad samlebåndet på Lundbyfabrikken i Göteborg. 

Klokken 10 om morgenen den 14. april 1927 kørte salgschef Hilmer Johansson den første masseproducerede ÖV4 model ud ad fabriksportene i Lundby, Göteborg. Nu, 85 år senere, passerer den samme model gennem præcis de samme porte for at fejre Volvo’s fødselsdag.

Bag rattet sidder Stefan Jacoby, administrerende direktør og koncernchef for Volvo Car Corporation og Olof Persson, administrerende direktør og koncernchef for Volvo Group.

“Det er en fantastisk bil, men det er let at se, hvor meget der har forandret sig i de 85 år, der er gået,” siger Stefan Jacoby, som for nylig var med til at præsentere den nye V40 på biludstillingen i Geneve.

Volvo Group og Volvo Car Corporation er to selskaber med en lang fælles historie. Volvos grundlæggere, Assar Gabrielsson og Gustaf Larson, havde elllers ingen egentlig erfaring med hverken biler eller bilindustrien, og i de første produktionsår solgte Volvo da også kun beskedne 300 biler. Men så kom der skred i tingene, og da man begyndte også at producere lastvogne og busser, voksede forretningen.

Også dengang indså Volvo, at eksport var vejen til succes.

“Vores rødder betyder stadig meget for os. Cirka 30.000 af Volvo Group’s 120.000 medarbejdere arbejder i Sverige, men 95 procent af vores produkter sælges i andre lande,” siger Olof Persson.

Tilsvarende tal for Volvo Car Corporation er 14.500 medarbejdere i Sverige ud af en medarbejderstab på verdensplan på i alt 21.500. Omkring 87 procent af Volvo Car Corporation’s samlede salg sker uden for Sverige.

I 1999 afhændede Volvo Group bildelen. Siden da er de to virksomheder fortsat med at vokse i forskellige retninger. Volvo Car Corporation har nu etableret sig i luksusklassen, og sidste år blev der solgt omkring 450.000 biler i 120 lande med USA som største enkeltmarked.

Volvo Group producerer lastvogne under Volvo, Renault Trucks, Mack og UD Trucks navnene. Endvidere busser, entreprenørmaskiner, marinemotorer og industrimotorer samt komponenter til flymotorer. Med en omsætning på 310 milliarder er Volvo Group verdens næststørste producent af tunge lastvogne og Sveriges største virksomhed. Gruppen har produktionsanlæg i 20 lande og salgsorganisationer i 190.