Valg af sommerdæk – det skal du være opmærksom på

Sommerdæk

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Nå sommerens varme og solens stråler atter titter frem hen mod sommerhalvåret, begynder de sommerglade danskere at skifte vintergarderoben ud med sommertøjet. Dette skifte handler logisk nok om at tilpasse beklædningen efter vejrforholdene og temperaturene, så vi har det mest behageligt og fungerer optimalt. Netop denne logik kan faktisk overføres direkte på din bil. For bilen skal nemlig også have den rette og tilpassede ”sommerbeklædning” på for at kunne fungere optimalt.

Og her er bilens dæk nok den allervigtigste påklædning. Mange danskere underkender nemlig den afgørende forskel, der er på en bil med vinter- og sommerdæk. Og det er en kæmpe fejl, da det til syvende og sidst handler om din sikkerhed. Netop derfor er det alfa og omega, at du vælger de rette sommerdæk.

Hvordan? Det skal vi sige dig. Læs med nedenfor, hvor vi fremhæver nogle af de centrale punkter, du bør være opmærksom på, når du skal vælge sommerdæk.

Sommer- og vinterdæk – der er bogstaveligt talt mærkbar forskel

Men hvorfor overhovedet bruge tid og penge på at købe sommerdæk og skifte fra vinterdæk? Jo, det er der faktisk rigtig mange gode grunde til. For det første er det for din egen sikkerheds skyld – lige såvel som din bils sikkerheds skyld.

Hvis du kører med vinterdæk om sommeren, giver du ikke bilen de rigtige og gode betingelser for at kunne køre, navigere og reagere. Og det kan i værste tilfælde betyde, at du ikke kan styre og kontrollere bilen. Vinterdæk er mere fleksible i gummisammensætningen, hvilket gør dem gearet til at kunne klare frostgrader.

Omvendt er sommerdæks gummi mere modstandsdygtigt og kan holde til de høje temperaturer. Du opnår således et bedre vejgreb på de varme landeveje – også i tilfældet af eksempelvis aquaplaning. Der er altså bogstaveligt talt mærkbar forskel på vinter- og sommerdæk, og derfor anbefales det, at du skifter til sommerdæk, når temperaturene overstiger 7 graders varme.

Et spørgsmål om dækmønster, -størrelse og -bredde og meget andet

Men hvordan vælger du så de rette sommerdæk? Der er en masse forskellige faktorer, du bør tage højde for. Bildæk kommer i mange forskellige størrelser, modeller og kvaliteter, og du bør sikre dig, at dine sommerdæk passer nøjagtig til din bil. Det vil sige bilens model, størrelse og vægt.

Loven foreskriver, at du som minimum skal have et dækmønster med en dybde på 1,6 mm. Dog anbefales det, at du skifter til nye dæk, såfremt dine sommerdæk bliver slidt ned til under 3 mm., da dette vil reducere dækkenes egenskaber såsom vejgreb, bremse- og reaktionsevne.

Foruden dækmønstret bør du forholde dig til følgende faktorer, når du vælger sommerdæk:

  • Dækkets bredde
  • Dækkets diameter
  • Dækkets profil
  • Loadindex (dækkets maksimale bæreevne)
  • Speedindex (dækkets maksimale godkendte hastighed – som skal stemme overens med bilens maksimale hastighed).

Vær desuden opmærksom på, lovkravene for sommer- og vinterdæk kan variere betydeligt fra land til land. Du vil således typisk skulle skifte til andre typer af sommerdæk, hvis du eksempelvis skal køre på sommerferie til Tyskland, hvor minimumskravet til dækmønstrets dybde ligger på 2 mm.

Når først du har valgt de rette sommerdæk, er det derudover vigtigt, at du løbende sikrer, at de har det korrekte dæktryk, så vejgrebet forbliver optimalt.

God fornøjelse med valget af dine nye sommerdæk – og god køretur ud i sommerlandet.