Tandremmen: Hvorfor er den vigtig?

Det er ikke altid, at vi tænker over tandremmen, da den er skjult godt inde i kølerhjelmen, men den er et vigtigt element, som styrer hele motorens gang. Oftest vil man kunne mærke, hvis der er noget galt med motoren, dækkene eller bremserne, men tandremmen kan være svær at lokalisere, hvis man ikke er mekaniker.

Hvad er en tandrem?

En tandrem sidder inde i motoren og sørger for, at knastakslen og krumtapakslen arbejder sammen. Knastakslen er den, der sørger for, at energien skabes ved hjælp af stempler, og denne energi føres videre til krumtapakslen, der sørger for, at ventilerne åbner og lukker sig korrekt. Tandremmen har derfor et kæmpe ansvar, da det kan gå meget galt, hvis stemplerne og ventilerne går sammen, hvilket sker, hvis knastakslen og krumtapakslen ikke arbejder sammen.

Tandremmen er i sig selv en rem lavet af gummi, hvor den på indersiden har tænder, så den kan gribe fat om de to aksler.

Hvad sker der, når tandremmen kommer ud af takt?

Hvis tandremmen ikke sørger for, at akslerne kører i samme tempo, så vil du lægge mærke til det. Når tandremmen er for slidt, kan den springe, hvilket kan gå ud over meget mere end bare tandremmen selv. Det kan forårsage mange skader på motoren også, hvilket bestemt ikke er en billig fornøjelse.

Det er derfor vigtigt enten selv at undersøge, om tandremmen er slidt ned eller få en mekaniker til at undersøge det for dig, hvis du ikke er helt sikker på, hvordan man gør. Den kan nemlig som sagt være lidt svær at lokalisere, men det kan lade sig gøre.

Når du eller mekanikeren har lokaliseret tandremmen, vil man se på, hvordan den ser ud. Hvis den er slidt, vil mekanikeren nok foreslå dig et tandremsskift. På den måde sikrer du dig, at det kun er tandremmen, der skal skiftes, og ikke det meste af motoren.

Pas på din tandrem – pas på din bil

Tandremmen er et meget lille – men vigtigt – element i motoren, hvorfor den også er vigtig at vedligeholde. Oftest vil man skulle have tjekket tandremmen efter et vist antal kørte kilometer, som afhænger meget af, hvilken bil du har. Ellers handler det om at huske at køre til serviceeftersyn med din bil, da mekanikerne altid vil tjekke tandremmen. Det er vigtigt, at tandremmen fungerer, så stemplerne og ventilerne kører i samme tempo.

Det handler derfor om at vende din opmærksomhed mod din bil, så du sikrer dig, at den fungerer, som den skal. Hvis du gerne vil undgå en nedslidt tandrem, handler det selvfølgelig om en god omgang vedligeholdelse, som du både selv står for, men som serviceeftersynet også står for, så du er godt dækket ind, når der kommer til din tandrem.

Det, du selv kan gøre for at vedligeholde din tandrem, er at køre jævnligt i din bil, så den holdes i gang. Derudover er det vigtigt at holde øje med motoren, da tandremmen som sagt sidder i motoren. Det kan blandt andet være at sørge for, at du hælder olien præcist ned i beholderen, så der ikke kommer olie ned til motoren og dermed tandremmen.