Støj fra motorvejene bliver et problem for flere og flere danskere

Følgende artikler er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til i artiklen.

Mange danske familier oplever, at flere motorveje bliver bygget, og derved kommer der mere støj. Det kan forstyrre deres søvn, arbejde og generelt den ro, som man ønsker i sit hjem. Fyens.dk skrev i november 2018, at man har vurderet, at op mod 200 til 500 mennesker dør som følge af vejstøj. Det er et uhyggeligt højt tal taget i betragtning af, at disse mennesker kunne have været sunde og raske, inden de flyttede til et område, hvor vejens larm ikke var til at undgå.

Heldigvis er der løsninger på dette, som kan gøre hverdagen tæt på en motorvej mere tålelig.

Støjhegn

Et støjhegn er et hegn, der er bygget så tæt, at den lyd, der kommer fra f.eks. motorveje, ikke kan bryde den lydmur, som et støjhegn skaber. Et støjhegn kan komme i mange slags materialer. Bygger man et støjhegn til en privat bolig, bestemmer man selvfølgelig selv, hvilket materiale der skal anvendes. Materialerne kan være mineraluld, træ eller beton. Nogle gange kan også være en blanding af de nævnte materialer. For at finde ud af, hvilket materiale, der skal anvendes til det pågældende støjhegn, skal man sætte sig ind, hvor høj den støj er, som skal lukkes ude.

F.eks. kan støjhegn af mineraluld virke lydabsorberende, hvilket er smart, hvis det er støj fra f.eks. en motorvej, der er generende.

Er der mange i området, som bliver generet af støjen, kan deres søges om tilskud til et støjhegn.

Vejdirektoratet arbejder blandt andet løbende med at begrænse den støj, som kommer fra statens veje.

Man kan plante noget grønt op af sit støjhegn, så det ser flottere ud og er mere skjult. Det kan f.eks. være vedbend, som tilmed vokser ret hurtigt og tæt. Det giver et flottere udseende at skjule støjhegnet, og derved får man ikke udsigt til det i haven.

Træer og planter

Det er langt fra altid, at et støjhegn er det rigtige tiltag. Bor man op ad et tog, kan det være, at det er nok at få plantet en masse høje og tætte træer langs skinnerne. Er det en landevej, som der engang imellem larmer, kan det også hjælpe meget at få plantet træer langs vejen. Træer og buske har nemlig også en lyddæmpende effekt. Selvom det ikke er lige så meget som et støjhegn, kan det nogle gange være billigere og en bedre løsning, som også kan være mere æstetisk. Det er nemlig et større byggeprojekt at få installeret et støjhegn, og det er ikke sikkert, at alle naboerne er lige glade for, at man anskaffer sig sådan et.

Indret hjemmet

Du kan også overveje, om at skal rykke rundt på værelserne i huset. Hvis du kan arrangere, at du har soveværelse øverst oppe i huset, er det en mulighed for at undgå det værste støj fra vejen. Så kan du arrangere stue nedenunder. Man kan også få lavet vinduer, som tager støjen. Vinduerne er ofte det svageste punkt i huset, da glasset er for tyndt eller vinduet generelt er for utæt, så derfor bør du få tjekket op på dette.
Generelt skal hele huset tjekkes for utætheder. Døre såvel som taget på huset skal isoleres, og ventilationskanaler og udluftningsventiler kan også fås med indbygget lydabsorption.