Støj fra motorveje er en kæmpe gene for mange danskere

Motorvejenes larm kan være en kæmpe gene, hvis man skulle være så uheldig at bo op ad den. Faktisk er det så stor en gene, at Fyens.dk i november 2018 kunne afsløre, at mellem 200 og 500 danskeres dødsfald årligt var forsaget af den her støj fra vejene. Det er formodentlig stressrelateret, da det kan hindre en i at få en god nattesøvn og i at slappe af. Når de fleste i forvejen har en hektisk dag, er det endnu værre, hvis man ikke engang kan slappe af på hjemmefronten. Heldigvis er der en række løsningsforslag, som kan gøre livet tæt på motorvejene meget mindre ulideligt.

Et støjhegn i haven

Invester i et støjhegn og få mindre støj ind til haven og huset. Støjhegn kan fås i mange forskellige materialer, som alt sammen kommer an på, hvor slem den støj, du har med at gøre, er. F.eks. kan de laves af træ, som tager det værste støj og larm, men du kan også få et støjhegn af mineraluld, som direkte absorberer lydene fra vejene.

Et støjhegn behøver heller ikke at være en uæstetisk genstand i din baghave. På Buus-ag.dk kan du få et tilbud på et støjhegn, og disse støjhegn kan skjules af buske og planter, som kan vokse op ad, så det blot ligner en helt almindelig hæk fra din have af.

Vejdirektoratet arbejder også løbende med at mindske støj omkring statens motorveje i Danmark. Man kan i sine kommune søge om, at vejdirektoratet kommer ud og kigger på sagen. Er problemet stort nok, kan de tilbyde at sætte støjskærme op, som kan mindske støjen fra vejene.

Plant mere grønt

Er et støjhegn ikke lige det, som du har planer om at anskaffe, kan du også plante tætte træer og buske rundt om din grund. Træer og buske kan også virke som en slags lydmur, og så er det desuden også en løsning, som ser æstetisk og moderne ud. På Buus-ag.dk kan du få en anlægsgartner ud, som kan hjælpe dig med dit haveprojekt.

Isolér hjemmet

Et hjems svageste punkt i forhold til lyd er oftest vinduerne og dørene. Vinduesglasset er muligvis for tyndt, og rammen omkring vinduet kan være dårligt isoleret. Det samme kan gælde ved dine døre, der åbner ud til have og vej. Få sat nogle bedre glas i, som kan modstå lyden fra vejene langt bedre, og få tjekket op på din isolation. Det kan være et dyrt projekt, men det er bestemt det værd, hvis du kan få din nattero igen.

Flyt rundt på huset værelser

Har du soveværelse i stuen, bør du overveje at rykke det så højt op i huset som overhovedet muligt. Hvis man sover på første sal, er man ikke i direkte kontakt med larmen fra vejene, hvilket kan hjælpe gevaldigt på ens nattesøvn. Det kan dog være en svær prioritering, da man gerne vil have ro i alle rum, men det er bedre at have en dagligdagsstue med lidt billarm, end at ens arbejdskontor og soveværelse konstant bliver generet af larm.