Spirituskørsel er fortsat en stor synder ved ulykker på de danske veje 

Stenslag

Hvert år er spirituskørsel skyld i ulykker og dødsfald overalt i Danmark. I 2017 skete der 11.673 trafikulykker, hvoraf 12 % involverede en trafikant, der var påvirket af alkohol eller stoffer. Dette medførte 306 ulykker med personskade eller dødsfald samt 1.047 ulykker med materielskade.
Særligt Midt- og Vestjylland er et af de farligste steder for trafikanter, da de lange lige landeveje giver anledning til høj fart, uopmærksom kørsel og chancetagning efter en øl eller to for meget. 

Derfor tager vi chancen…  

Netop chancetagning er en af de største årsager til spirituskørsel og trafikulykker, da overmod og bekvemmelighedfører til dumdristige beslutninger, som ofte ender galt.
Argumentationerne er mange; det er længe siden, jeg drak den sidste, jeg har drukket over mange timer, så meget har jeg heller ikke fået, jeg føler mig ikke engang påvirket, der er jo ingen på vejene på denne tid af døgnet, det er dyrt med en taxa, og hvordan skal jeg overhovedet få hentet bilen i morgen 

Alligevel er udfaldet det samme og konsekvenserne definitive.  

Fælles for langt de fleste spritbilister er dog en følelse af fortrydelse samt et ønske om udbedring og omgørelseMange spritbilister er dog klar over den høje promille. Hele 65 %, ifølge Rådet for Sikker Trafik, har nemlig bevidst overtrådt loven om spirituskørsel. 

Særligt mændene har svært ved at lade bilen stå, og ifølge ulykkestal og sigtelser foretaget af politiet, viser det sig, at 9 ud af 10 spritbilister netop er mænd. 

Spirituskørsel handler imidlertid også om uvidenhed, hvor mange lader tvivlen komme køreturen til gode – for hvornår er man egentlig ædru nok til at køre?  
 

dan ender mange som spritbilist 

En hyggelig aften blandt venner og familie med vin på bordet og godt humør, ender ofte med et mistet overblik og glemt planlægning.  

Hvem skal køre? Og hvor mange glas blev der egentlig drukket?  

Det kan være svært at udregne promillen og endnu sværere at erkende, at man måske har fået for meget. Den sociale fordømmelse rammer hårdt, og så er det nemmere at tage chancen end at være den, der igen har mistet kontrollen.  

Alkoholen har imidlertid konsekvenser for din reaktionsevne og påvirker samtidig dit syn, hvorfor det bliver livsfarligt, for ikke at nævne ulovligt, at køre.  

Du bliver sløv og træt, og du får svært ved at koncentrere dig om flere forskellige ting på én gang. Jo højere promille, des mere tunnelsyn får du endvidere, og du tager samtidig flere chancer i trafikken. 
Er du vant til at drikke, vil du syne mindre fuld, og du vil formentlig også føle, at du har kontrol over situationen – men det snyder og kan hurtigt ende galt.  

 

Når overforbrug bliver til misbrug 

Finder du ofte dig selv i en situation, hvor du har mistet kontrollen, er det måske ved at være tid til en revurdering af dit forhold til alkohol? 

 Hos Dansk MisbrugsBehandling finder du hjælp og vejledning til håndtering af alkoholmisbrug.  

Du kan samtidig få et overblik over de forskellige symptomer og tegn på misbrug her eller ringe for en uforpligtende og anonym samtale på tlf. 78 79 22 98, hvor hjælpen sidder klar døgnet rundt. 
 

Kilder:  

http://www.vejdirektoratet.dk/DA/viden_og_data/publikationer/Lists/Publikationer/Attachments/979/Trafikulykker%20for%20%C3%A5ret%202017%20-%20web.pdf 

https://www.sikkertrafik.dk/raad-og-viden/i-bil/spirituskoersel?id=9445#9445  

https://www.sikkertrafik.dk/presse/pressemeddelelser/spritbilister-ved-godt-de-koerer-ulovligt-1 

https://www.statistikbanken.dk/statbank5a/SelectVarVal/Define.asp?MainTable=UHELDK2&PLanguage=0&PXSId=0&wsid=cftree  

https://www.sikkertrafik.dk/presse/pressemeddelelser/ni-ud-af-ti-spritbilister-er-maend