Sådan oplader du nemt dit bilbatteri

De fleste bilejere har sandsynligvis oplevet lige pludselig at stå med et dødt bilbatteri, fordi man er kommet til at lade lygterne, radioen eller noget tredje stå tændt. I nyere biler er der gjort meget for, at det ikke kan ske, men er uheldet alligevel ude, er det godt at vide, hvordan du nemt oplader dit bilbatteri. Det får du derfor en guide til lige her.

1) Inden du går i gang, gør du klogt i at koble bilbatteriet fra. Så er du helt sikker på, at der ikke er udstyr, der bruger af strømmen, mens du forsøger at oplade batteriet, og desuden undgår du risikoen for, at der springer gnister, hvilket kan være både irriterende og farligt.

Kobler du batteriet fra, skal du imidlertid være opmærksom på, at det i nogle biler efterfølgende vil være nødvendigt at indtaste en særlig kode for at kunne bruge alt udstyret i bilen. Koden kan findes i bilens manual, og denne skal typisk bruges, før du kan benytte eksempelvis GPS og radio, når batteriet har været koblet fra.

2) Sørg for, at alt på bilen er slukket, inden du tilslutter opladerens kabler. Det røde pluskabel skal tilsluttes batteriets positive pol, og det sorte minuskabel skal tilsluttes den negative pol på bilbatteriet – hvis altså batteriet er koblet fra. Er det ikke det, skal du derimod sætte det sorte minuskabel til det særlige stelpunkt, man også benytter, hvis man bruger startkabler til at starte en død bil.

3) Tænd for opladeren. Du bør kunne se, at den faktisk oplader ved, at der eksempelvis er en lille lampe, der lyser.

4) Når batteriet er ladet op, vil der ligeledes typisk være en form for indikator, der fortæller dig dette. Det kan eksempelvis være en anden lille lampe, der viser, at dit batteri er fuldt opladt. Har du at gøre med en billig batterioplader, kan du dog risikere, at den ikke har nogen stopfunktion, og så skal du altså selv holde godt øje, så dit bilbatteri ikke bliver unødvendigt belastet, og du derved forvolder skade på det.

5) Sluk for opladeren, når batteriet er ladet op, og tag kablerne fra. Tilslut derefter bilens egne kabler, hvis disse var koblet fra.

6) Du bør nu kunne tænde din bil, og dit batteri skulle meget gerne være opladt. Herefter kan det være en god idé at lade bilen holde stille i minimum et halvt døgn, hvorefter du kan teste batteriets niveau. Er batteriniveauet faldet siden opladningen, skal du sandsynligvis have fat i et helt nyt bilbatteri, hvis du vil være sikker på, at du ikke gang på gang skal ud med startkablerne.

Især om vinteren oplever mange bilejere problemer med deres bilbatterier, fordi disse ikke er særlig modstandsdygtige over for kulde. Har du ikke et spritnyt bilbatteri, kan du sandsynligvis klare dig igennem vinteren ved at investere i en hjemmeoplader og regelmæssigt lade dit batteri op, men ellers kan det simpelthen også give god mening at købe et nyt bilbatteri, så du er sikker på, at du er godt kørende, selvom nattefrosten sætter ind.