Få styr på reglerne for firmabil og privat brug

Toyota

Mange bruger også deres firmabil i private sammenhænge, og det er der som udgangspunkt heller ikke noget i vejen for, så længe det er korrekt indberettet i forhold til moms, skatter og afgifter. Bruger du din firmabil i privaten, skal du være opmærksom på de forskellige regler for privat brug af firmakøretøjer. Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, og derfor får du her en overskuelig guide til det.

Blot ét enkelt privat ærinde er nok 

Fejlagtigt tror mange, at man godt lige kan klare et enkelt lille privat ærinde i firmabilen, uden at det gør noget. Det forholder sig imidlertid sådan, at bruger du firmabilen til blot én enkelt privat smuttur, kan det udløse skattepligt for en hel måned. I nogle enkeltstående tilfælde kan man skattefrit bruge firmabilen til det, som skat kalder ”små private svinkeærinder”, men det gælder kun, hvis køretøjet er specialindrettet, og virksomhedens forretningsområder skaber behov for et sådant specialindrettet køretøj. Hvis dette gør sig gældende, er der nogle helt andre regler, der skal følges i forhold til moms, afgifter og skatter, men som udgangspunkt skal man betale skat efter reglerne om ”fri bil til rådighed”, hvis man også bruger sin firmabil i det private.

Firmabiler er en betydelig post i bogholderiet

En af grundene til, at det er så vigtigt at være opmærksom på reglerne for brug af firmabil i det private, er, at firmaejede køretøjer ofte udgør en betydelig del af et firmas økonomi. Hvordan firmabiler bruges er afgørende for, at de bliver angivet korrekt i bogholderiet, og sker der fejl, kan det komme til at koste dyrt. Som udgangspunkt er privat brug af firmabilen skattepligtigt, uanset hvilket omfang firmabilen bruges i.

Ifølge forbrugstest.dk kan en enkelt tur som nævnt betyde skattepligt i en hel måned, og kørsel mellem arbejdspladsen og hjemmet anses som privat brug, uanset om det foregår i en personbil eller en varebil, og så skal det indberettes til skat.

Vær særligt opmærksom som selvstændig

Er du selvstændig erhvervsdrivende, er det endnu mere vigtigt, at du har godt styr på reglerne for brug af firmabil i det private. Især hvis din privatadresse og din firmaadresse er den samme, skal du sørge for at få angivet det korrekt. Den private råderet over en firmabil kan nemlig føre til beskatning, uanset om bilen har gule eller hvide plader. Som udgangspunkt betyder en bil på hvide plader, at der er planer om at bruge den i privaten også, hvorimod en bil på gule plader viser, at den skal bruges til erhvervsmæssige formål, og så bliver den som udgangspunkt ikke beskattet. Der kan imidlertid gælde andre regler, hvis andre forhold gør sig gældende, og det er derfor vigtigt, at du er meget præcis omkring, hvad du skal bruge din firmabil til.

Generelt gælder det, at du skal passe på med brugen af firmabetalte ting i det private, da en forkert angivelse til skat kan komme til at koste dig dyrt i det lange løb, hvad end det gælder bil, internet eller arbejdscomputer. Læs også: Få styr på regler for brug af arbejdscomputer og mobil. Der er nemlig mange penge at spare i bøder, ved at have fuld styr på reglerne, og sørge for at det hele spiller rent juridisk.