Autostole og regler – få styr på sikkerheden

Car

Hvis dit barn er under 3-4 år, anbefales det uden tvivl, at han eller hun sidder i en autostol i bilen. Der er rigtig mange regler i forhold til, hvordan et barn skal sidde i en autostol, mens han eller hun er med mor og far ude at køre. Det kan derfor være svært at finde hoved og hale i, hvad man må, og hvad man ikke må. Dette er dog noget, som du uden tvivl bør bruge tid på at sætte dig godt ind i, da du ellers risikerer at gå imod loven, og herudover risikerer du muligvis også dit barns sikkerhed, hvilket naturligvis kommer i første række. Her i artiklen kan du få styr på sikkerheden, når det kommer til autostole.

Sådan tjekker du, at autostolen er lovlig

Først og fremmest skal du naturligvis sikre, at den pågældende autostol til dit barn er lovlig, og det er den, hvis den er ECE-godkendt, hvilket betyder, at den formår at leve op til samtlige af EU’s krav. Du ved, om stolen er ECE-godkendt, hvis stolen er mærket med ECE-mærket, og her gælder det, at den enten skal være mærket med ECE-44-03, ECE-44-04 eller ECE-R-129. Ydermere er det vigtigt, at du sørger for at spænde dit barn fast til stolen i udstyr, der passer til dit barns vægt, størrelse og alder, såfremt barnet er under 135 cm. Du bør desuden være særligt opmærksom på, at disse regler naturligvis også gælder, hvis der er tale om kørsel i en varebil, og hvis man kører i en stationcar på hvide plader, er det muligt at få monteret seler fast i bilen, der kan fastspænde en autostol. Til dette kan man få hjælp af et autoriseret værksted. Du finder et stort udvalg af autostole ved at klikke her.

Regler for børn over 3-4 år

Når dit barn er over 3-4 år, anbefales det, at de sidder på en selepude, der er udstyret med ryglæn. Med et ryglæn vil dit barn nemlig blive beskyttet, og herudover er ryglænet desuden med til at garantere, at selen sidder optimalt på dit barn, hvilket vil sige hen over skuldrene og hoften. Man siger som regel, at et barn vil være gammel nok til at anvende bilens normale sele, når han eller hun er fyldt 10 år, vejer cirka 25 kg, eller som minimum er 135 cm høj. Det er dog i forbindelse med dette vigtigt, at du naturligvis søger for, at dit barns sele sidder, som den skal, da det er førerens ansvar at sikre, at samtlige passagerer i bilen under 15 år er fastspændt, og er dette ikke tilfældet, kan det koste et klip i kørekortet for dig. Det anbefales desuden, at små børn sidder omvendt, og her er det smart med et spejl i nakkestøtten, så du altid kan se dem.

Spejlbeslag

Billede er lånt af WATTOO.DK

Endelig skal det også nævnes, at det altid anbefales helt generelt, at du placerer dit barn på bagsædet, da dette er det sikreste valg. Men såfremt du af den ene eller anden årsag har brug for at placere dit barn foran – i en autostol naturligvis – er det vigtigt, at du sørger for at frakoble airbaggen samt at skubbe sædet så langt tilbage som muligt.