Hvilken motorolie skal du vælge til bilen?

Hvilken motorolie skal du vælge til bilen

På mange måder er en bil ligesom en menneskekrop, den skal passes og plejes for at fungere optimalt. Ligesom vi mennesker skal have føde for at holde kroppen i gang, så skal en bil have benzin eller diesel og motor skal have olie. For at blive i denne terminologi så er det ikke lige meget hvad vi mennesker propper os med, hvis vi vil have en sund krop. Sådan er det også med biler. Du ved nok godt hvilken type brændstof der skal i tanken, men ved du hvilken type motorolie den skal have?

Sådan finder du den rette olie

Motorolie er ikke bare motorolie, og derfor er det heller ikke ligegyldigt hvilken type du hælder i. Heldigvis er det dog ikke svært at finde ud, hvilken type lige præcis din bil bruger. Det står nemlig altid i instruktionsbogen. Desuden findes der en lang række steder, hvor du kan slå op hvilken type olie din bruger. De fleste steder der forhandler motorolie, kan naturligvis også hurtigt informere dig om, hvilken en type du skal vælge.

Hvorfor skifte olie selv?

Du kan naturligvis sagtens lade værkstedet klare oliepåfyldning eller skift, når din bil er til service og lignende. Her kommer du dog til at betale en pris, der er langt højere end den behøver være. Lad det dog være sagt med det samme, at påfyldning af olie, er væsentlig lettere end rent faktisk at skifte det. At skifte olien er nemlig en lidt større operation, som det godt kan være en god ide at lade et værksted om. Du kan sagtens gøre det selv, men det kræver at du kan komme ned under bilen og arbejde, da du skal løsne bundproppen og lade olien rende ud. Herefter skal du skifte oliefilteren og lige smøre pakningen i en gamle olie.

En oliepåfyldning kan meget hurtigt koste over 1000 kroner på et værksted, og gør du det selv, kan du typisk gøre det, for noget der minder om det halve eller mindre, hvis du køber motorolien her.

Forsvinder garantien?

Der er nogen værksteder, der kan finde på at køre nogle ”skræmmekampagner” om, at garantien forsvinder, hvis man selv fylder olie på. Dette er er dog ikke tilfældet, og så længe man vælger en olie hvor godkendelsesnormen er overholdt, så er der ikke noget at komme efter. Godkendelsesnormen hænger sammen med, hvilken type motorolie du skal vælge. Hvad denne er, står i instruktionsbogen, og er en af grundene til, at det er vigtigt, du vælger den rigtige type motorolie.

Tjek olien efter vinteren

De hårde og lave temperaturer har først lige sluppet sit greb, og vi har lige været inde i en særdeles kold periode. Ligesom biler ofte kører lidt længere på en liter brændstof om sommeren end om vinteren, så kan de også bruge lidt mere olie, når det er koldt. Da vi lige har haft nogle meget kolde uger, kan det være en god ide at tjekke olie på bilen, især hvis det er lang tid siden, at det sidst er blevet gjort.