Volvo City Safety

Ingen tvivl om at vores svenske naboer altid har været kendt for at lave sikre biler. Nu har Volvos egenudviklede City Safety – et sikkerhedssystem, som forhindrer kollisioner ved lav hastighed – netop modtaget den amerikanske ‘Trafic Safety Achievement Award’.

“City Safety er endnu et eksempel på Volvo’s tradition for at udnytte den viden, som virkelighedens trafiksituationer genererer, til at udvikle løsninger, der kan forebygge ulykker. Vi er derfor meget taknemmelige over den anerkendelse, som denne prestigefyldte pris er udtryk for,” siger Jonas Ekmark, der har ansvaret for forebyggende sikkerhed på Volvo’s sikkerhedscenter i Göteborg.

Ved dette års ‘World Trafic Safety Symposium’ i New York vurderede en række trafikeksperter nye sikkerhedsløsninger, som kan være med til at reducere antallet af trafikuheld på de amerikanske veje. Og gruppen tildelte Volvo City Safety prisen som ‘Trafic Safety Achievement Award’ på grund af systemets evne til at forhindre eller mindske omfanget af en kollision ved lav hastighed, og dermed mindske risikoen for skader på såvel personer som køretøjer.
Systemet kan selv bremse bilen, hvis faren opstår.

Først i XC60
Volvo vil være den første bilfabrikant, der gør et system som City Safety til standard. Det sker efter planen når Volvo XC60 rammer markedet til efteråret. Omkring 75 procent af alle kollisioner sker ved hastigheder under 30 km/t. Og i halvdelen af tilfældene når føreren overhovedet ikke at bremse inden kollisionen – årsagen er typisk førerens uopmærksomhed. Netop derfor har systemet været oplagt at udvikle.

Hvis f.eks. bilen foran bremser pludselig op, og City Safety registrerer, at en kollision er umiddelbart forestående, gøres bremserne klar. Hvis føreren ikke reagerer, bremses bilen automatisk. Ved hastigheder under 15 km/t kan City Safety helt forhindre en kollision. Er hastigheden mellem 17 og 30 km/t aktiveres bremserne, så hastigheden reduceres og dermed også risikoen for skader på passagerer og biler.

Det er håbet at City Safety vil kunne eliminere piskesmældsskader og ikke mindst undgå mange karosseriskader. Forsikringsselskaberne ser frem til at systemet kan vinde udbredelse.