Står du og drømmer en ny bil, så står du sikkert med det svære valg, om du skal lease eller købe. Hvorvidt det er bedst at lease eller købe, kommer i bund og grund an på, hvilke behov og ønsker du har til en bil. Vil du have total budgetsikkerhed, så du ved nøjagtigt, hvad det koster dig hver eneste måned at have bilen til rådighed, så er leasing at foretrække. Er dit kørselsbehov mere uforudsigeligt, og ønsker du fleksibilitet ift., hvor mange kilometer du må køre, samt hvornår du kan/skal udskifte bilen, så er det måske mere fordelagtigt at købe bilen.
Læs også: Guide omkring privatleasing.
I de efterfølgende afsnit vil vi opridse nogle af fordelene ved leasing, ligesom vi også kigger på bagsiden af medaljen. Formålet med denne artikel er at hjælpe dig med at finde ud af, om privatleasing er noget for dig, der endnu ikke har taget beslutningen.
Fordele ved privatleasing
Når du privatleaser en bil, vil der være en række økonomiske fordele, du ikke får, hvis du køber bilen selv. En af disse økonomiske fordele er, at leasingselskaberne indkøber biler i store mængder ad gangen, hvilke giver leasingselskaberne store rabatter, som du ikke selv ville kunne forhandle dig til, hvis du købte bilen. Disse rabatter kommer ofte dig til gode, da leasingselskaberne kan lave nogle attraktive leasingkontrakter.
Med leasing slipper du endvidere for at låne penge i banken, da leasingselskabet har ejendomsretten og dermed sikkerhed i bilen. Med leasing er der normalt en mindre førstegangsydelse, og den ligger på omkring 5-10%, hvorimod et traditionelt bilkøb typisk har en førstegangsbetaling på 20% af bilens pris. Som leasingtager slipper du således for at optage et lån i banken, da du blot skal erlægge en mindre førstegangsydelse i forbindelse med leasing.
En anden fordel ved privatleasing er budgetsikkerheden. Alle udgifter, der måtte være til bilen, herunder reparationer, service, bilsyn og lignende, afholder leasingselskabet nemlig. Med privatleasing skal du som nævnt blot betale en førstegangsydelse og selvfølgelig de månedlige leasingydelser i leasingperioden.
Foruden de økonomiske fordele er leasing også fornuftigt, hvis du ønsker at skifte bil ofte, så du altid kører i en ny bil. Normalt har en leasingkontrakt en varighed på 1-3 år, hvor du derefter blot kan aflevere bilen tilbage til leasingselskabet, når leasingperioden er slut. Du skal dermed ikke bekymre dig om værditabet på bilen eller besværet med at sælge bilen, når du vil have en ny.
Ulemper ved privatleasing
En potentiel ulempe ved privatleasing er, at du skal fastlægge det forventede antal kilometer, du kører i leasingperioden. Hvis dit kørselsforhold f.eks. skulle ændre sig, så du kommer til at køre flere kilometer, end hvad der står i leasingkontrakten, tager de fleste leasingselskabet en højere takst for de overkørte kilometer. Hvis du kører mange overkørte kilometer til denne forhøjede kilometertakst, så kan privatleasing hurtigt blive dyrt.
Der kan være nogle forhold, som giver anledning til, at leasingtager ønsker at komme ud af en bindende leasingkontrakt. En leasingkontrakt er som udgangspunkt bindende, men leasingtager kan dog opsige leasingkontrakten før tid. En opsigelse kan tidligst ske efter 11 måneder med en måneds skriftligt varsel. Så ved privatleasing er du som udgangspunkt bundet til en leasingkontrakt i 12 måneder, og hvis du opsiger leasingkontrakten før tid, får du ikke refunderet din førstegangsydelse.
Er leasing noget for dig, eller foretrækker du at være ejer? Lad os høre din holdning i kommentarerne.