Opbevaring af dæk – sådan passer du bedst på dine dæk

Daek

Såfremt du ønsker at være en ansvarlig bilejer (og det vil de fleste heldigvis), er du kommet til det helt rette sted, da vi her i artiklen vil gennemgå, hvordan du bør opbevare dine bildæk, så du bl.a. kan være med til at øge levetiden på dem samt mindske sliddet. Herudover kommer vi også ind på, hvordan man som bilejer selv kan stå for dækservice, samt hvad det helt præcis indebærer af bl.a. pleje og vedligehold.

Når det kommer til opbevaring af dæk, kan dette gøres på mange forskellige måder, alt efter om du har løse dæk uden fælge, eller om du har monteret dine dæk på fælge. Uanset hvad er det utroligt vigtigt, at du sørger for at opbevare dine bildæk rigtigt, da det som sagt kan være med til at forlænge levetiden på dem. Der er desuden masser af penge at spare, såfremt du vælger at opbevare dine dæk derhjemme i stedet for på et dækcenter eller værksted.

Forlæng levetiden på dine bildæk markant

Såfremt du har løse dæk uden fælge, er det vigtigt, at disse står oprejst i det rum, hvor du ønsker at opbevare dem. Herudover kan det også være en rigtig god idé at dreje dem fra tid til anden, så du på den måde undgår, at de eksempelvis får plade punkter visse steder. Har du derimod monteret dine dæk på fælge, skal disse enten opbevares på et dækstativ eller også skal du hænge dem op, da de hurtigt og nemt kan gå hen og blive meget skæve, såfremt du blot vælger at lægge dem ovenpå hinanden.

Hvad end du har dæk med eller uden fælge, er det utroligt vigtigt, at du altid sørger for at opbevare dine bildæk i et rum, hvor der er køligt, tørt samt mørkt. Grunden til dette er, at du på den måde vil kunne være med til at bedre egenskaberne på dækkene. Vælger du at ignorere disse råd, og lader du i stedet dine dæk stå på et loft, hvor der kan blive varmt på meget kort tid, vil du højst sandsynligt opleve, at gummiet på dækkene vil miste sin smidighed – og det er altså noget, der vil ødelæggende dem på længere sigt.

Sådan foretager du dækservice på egen hånd

Det er desuden vigtigt, at du naturligvis sørger for at rengøre både fælge og dæk, inden du stiller dem væk indtil næste sæson, og i forbindelse med dette kan du også vælge selv at stå for dækservice, så du kan vide dig fuldstændig sikker på, at der intet er galt med dem. Når du skal stå for din egen dækservice, skal du kigge efter eventulle skader på dine bildæk samt tjekke, om der eventuelt er kommet nogle spor efter skader på dine fælge. Det er nemlig en rigtig god idé at få udbedret fejlene, så dækkene er fuldstændig klar, næste gang du tager dem i brug. Herudover er det også vigtigt, at du går ind og kontrollerer selve mønsterdybden på dækkene, så du kan vurdere, om dækkene vil kunne klare næste sæson også.

Men hvordan tjekker man dette? En god huskeregel er i forbindelse med dette, at såfremt dækmønstreret ligger på omkring 3 mm eller derunder, så anbefales det, at man investerer i nogle nye dæk. Finder du fremmedlegemer på dækmønstret, skal du desuden fjerne disse, og herudover bør du undgå at røre ved dækkene, såfremt du har olie, fedt, benzin eller andet på dine fingre. Endelig kan det være en rigtig god idé at pleje dine bildæk, og her er det vigtigt, at du anvender koldt vand, og at du desuden undgår tilsatte kemikalier.