Efter en uge i Nissan Qashqai synes vi det er befriende at producenten melder ærligt ud; her er en firehjulstrækker til byen og ikke til pløjemarken.
Reklamens magt
Her på redaktionen synes vi faktisk ret godt om Nissans reklamer for Qashqai, hvor bilen agerer en slags skateboard til det urbane liv. Det er godt lavet og ikke helt misvisende for den reelle brugsværdi. I modsætning til flere af konkurrenterne, der stadig lader sne, ælte, mudder og klipper være baggrundstemaet for deres reklamer, så er Nissan mere ærlig (eller realistisk). Her sælges bilen nemlig på de kvaliteter, som den vitterligt indeholder; smart, praktisk og nemt håndterbart køretøj til byboeren, som gerne vil sidde lidt hævet over medtrafikanter i køen.
Gemt i græsset står der en firehjulstrækker i skjul.
Med og uden firehjulstræk
I sagens natur bruges en del af moderne “firehjulstrækkere” aldrig deres firehjulstræk. Flere producenter, heriblandt Nissan, har derfor valgt at tilbyde deres biler i version, som alene trækker på 2 hjul, som regel forhjulene. Den testede Qashqai var dog topversionen med firehjulstræk, som føreren selv kan slå til og fra. Det er praktisk og en god forsikring når turen går offroad eller sneen ligger tommetykt på vejene, men ret beset kørte vi 99% af tiden med forhjulene som eneste træk. Og bilen kørte lige godt af den grund.
Kompakt at se til – også bagfra.
Toyota vs. Nissan
Vi havde lejlighed til at testkøre en Toyota Rav4 – også i dieseludgave – et par dage før vi fik nøglerne til Qashqai. Dermed var dens måske sværeste konkurrent frisk i erindringen, da vi satte os ind i bilen. Muligvis derfor slog vi hovedet mod Qashqais tagrælling, for selv umiddelbart virker høj, så er der reelt tale om en almindelig personbil. Det betyder at selvom sædet er højt, så skal man reelt dukke hovedet for at komme indenfor. Ihvertfald hvis man er 190 centimeter eller mere. Det er reelt en almindelig personbil, som blot er hævet lidt op over asfalten, så se dig for, når du stiger ind i bilen. Rav4 er mere regulær firehjulstrækker, men til gengæld byder Qashqai på bedre komfort.
Kabinen er pænt designet og velfungerende.
Primeras afløser
At Qashqai er tænkt som en personbil, ses i det faktum, at Nissan lader den erstatte Primera, som var en helt straight personbil. Det betyder at hvis man idag vil have en personbil fra Nissan med plads til 5 voksne og rimeligt bagagerum, så er der kun Qashqai på hylden. Men det er ikke nogen skam, for bilen er på alle måder en personbil værdig.
Højt udstyrsniveau
Vi testede topmodellen som indebærer læderstue, to-zone klima og et enormt panoramatag, som især de yngste i familien satte pris på. Det giver et dejligt lys og er med til at give større fornemmelse af rum i kabinen. Der er naturligvis el-ruder hele vejen rundt, centrallås, el-spejle og integreret radio med ratbetjening. På alle måder er bilen nemt at finder sig til rette i og man kan ikke med rimelighed forlange mere udstyr.
Ikke det mest inspirerende instrumentpanel. .
Kvik diesel
Bilen er ganske kvik med sine 150 hestekræfter fra en udmærket dieselmotor, som den deler med bl.a. storebror X-trail. Motoren trækker rigtig fint i alle gear og man har den ønskede fornemmelse af overskud og rigelig trækkraft til alle tider. Der er 320 NM ved 2.000 o/min at gøre godt med, så den tåler sagtens fuld opbakning og trailer.
Bilen er godt lydisoleret og sammen med den lydsvage motor, bidrager det til at den ved motorvejsfart såmænd ikke larmer nævneværdigt mere end duksen Mondeo.
Bagagerummet er nemt at laste..
Både og – og ingenting.
I takt med at ny bilklasser dukker op med jævne mellemrum, kan vi på redaktion ofte have svært ved at følge. Nissan Qashqai er både en firehjulstrækker og en let forhøjet stationcar. Hvor det lige præcis placerer den i kastesystemet, skal vi lade være usagt. Der findes flere af disse SUV og nogle gør det bedre end andre. Nissan Qashqai udmærker sig først og fremmest ved et lavt støjniveau, masser af udstyr og en komfort som er at sammenligne med almindelige stationcar-udgaver.
Vi kan godt lide at sidde lidt hævet over trafikken og det klarer Qashqai. Vi kan også godt lide at have trygheden i firehjulstræk, hvis man skulle bevæge sig ud på glat føre eller køre nord på i vinterferien med skiboks på taget. Dieselforbruget er tilmed hæderligt, omend ikke så godt som en mindre og lavere bil.
Vi syntes meget godt om forgængeren Primera og er ikke helt enige i at det er en god ide at skrotte den model. Omvendt er Qashqai et spændende, ungdommeligt alternativ, som vi ikke kan sige noget dårligt om. Slet ikke når man får 3 års garanti med i købet. Det skulle være standard på alle nye biler.