Hvad er et hjulleje, og hvordan fungerer det?

Dette indlæg er lavet i samarbejde med den/de hjemmesider der linkes til.

Et hjulleje er kort fortalt det leje, din bils hjul er monteret på. Hjullejet bidrager til, at dine hjul kan bevæge sig frit, når du navigerer bilen. Hjullejet sikrer også, at bilens affjedring er god, og at bilen ligger stabilt på vejen. Det er derfor helt afgørende, at en bil er udstyret med hjullejer, og derfor er det også essentielt, at bilens hjullejer ikke er slidte.

Dit hjulleje kan blive slidt og trænge til at blive udskiftet. Hvis du oplever, at der kommer mærkelige og nye lyde fra din bil ved skarpe sving, kan det være et tegn på, at hjullejerne trænger til at blive udskiftet. Sørg for at købe hjullejer af god kvalitet, så du slipper for at skifte dem ofte. 

Billede taget fra www.bildelestore.dk

Ofte vil lyden, din bil laver ved skarpe sving, når dine hjullejer er slidte, være så markante og dominerende, at du ikke vil kunne holde ud at køre i bilen. Det er ofte ret nemt at spotte, om din bil har brug for behandling på dette område.

Det er dog også en god idé at sende sin bil til servicetjek, så fagfolk kan undersøge bilen og holde styr på, om din bil inden for nærmeste fremtid har brug for reparation, så du kan tage det i opløbet. Så slipper du for først at gøre noget ved problemet, når der reelt er opstået et problem. 

Kan man selv udskifte sit hjulleje? 

Du kan sagtens selv udskifte dit hjulleje, hvis du har de faglige forudsætninger og kompetencer til at vide, hvordan din bil fungerer på dette område. Hvis du er grøn inden for området, er det en god idé at søge professionel hjælp hos dit lokale autoværksted, så du er sikker på, at arbejdet udføres korrekt.

Det er vigtigt for bilens og dermed din sikkerhed, at arbejdet udføres rigtigt, da man med hjullejerne piller ved noget så essentielt som hjulenes montering. Hvis du kører i en bil, hvor hjulene ikke er monteret korrekt, kan konsekvenserne være katastrofale.