Står du og skal købe en ny bil, overvejer du måske, om en elbil er det rigtige at investere i. Elbiler bliver mere og mere populære. Flere begynder at foretrække det grønnere alternativ til de traditionelle benzin- eller dieselbiler. Men elbilerne har både fordele og ulemper. I denne artikel får du svar på, om en elbil vil passe til dig og dine kørselsbehov.
Spar penge på afgifter
En af fordelene ved en elbil er, at du sparer penge på den såkaldte grønne ejerafgift. Hvor stor afgiften er, bestemmes udfra, hvor langt bilen kører på literen. Jo længere bilen kører på literen, desto billigere bliver afgiften. Da elbiler ikke kører på benzin, omregner man i stedet elbilens forbrug om fra Wh til km/l for at kunne udregne den specifikke afgift. Stort set alle elbiler vil efter omregningen køre meget længere på literen end en benzinbil. Derfor er elbiler sat til det laveste afgiftstrin, der ligger på 660 kr. om året i 2018. Du kan altså spare penge på både benzinen og afgifterne ved at købe en elbil. Dog kører de små såkaldte citybiler også langt på literen, og du vil derfor også spare på den grønne ejerafgift ved at købe denne type bil.
Grøn omstilling
Mange, der køber en elbil, køber for at værne om miljøet, da elbiler udleder mindre CO2 end benzinbilerne. Hvis du er miljøbevidst og ønsker at biddrage til at mindske vores CO2-udledning, er en elbil nok det perfekte valg for dig. Dog har kritikere af elbilerne argumenteret for, at elbilerne ikke er helt CO2-fri. Elbiler kører nemlig på strøm og udleder derfor CO2 gennem den strøm, der skal produceres til at lade bilen op. Denne CO2-udledning er dog noget mindre end for benzinbilerne. Derfor kan det sagtens betale sig at købe en elbil, hvis du ønsker at gøre noget godt for miljøet.
Bøvlet opladning
En af elbilernes største udfordringer er ladningsstanderne. De fleste elbiler kan lade helt op på et par timer. Dog er der mange, der ikke har en ladningsstander derhjemme, og derfor sætter bilen hos en af de ca. 2000 forskellige standere fordelt over hele landet. Desværre er der bare ikke nok ladningsstandere – i hvert fald ikke endnu. Mange oplever, at folk parkerer deres elbil til ladning over natten og derfor optager en hel plads, selvom bilen egentlig er ladt op efter et par timer. Dette kan skabe en bøvlet situation, som du skal have med i dine overvejelser. Tjek evt. inden du køber en elbil, hvor din nærmeste ladningsstander er.
Dyr i starten, billig i længden
Elbiler er dyre at købe. Derfor skal du tænke over, om du har budgettet til at lægge et stort beløb på bordet nu for at spare penge på benzin i længden. Køber du en elbil, handler det om at være langsigtet. Du skal regne med, at dette bliver din bil de næste mange år. Skifter du nemlig tilbage til en benzinbil få år efter, når du ikke at få den fulde fortjeneste. Udviklingen af elbiler er helt sikkert et skridt i retningen af en mere grøn verden, men elbilen er ikke for alle. Undersøg, hvor langt du gennemsnitlig kører på en uge, hvor hurtigt du kører, og hvor langt du kommer på literen i din nuværende bil og rådfør dig derefter hos din lokale bilforhandler for at høre, om en elbil kunne være noget for dig.