Her på bilogmotor.dk skriver vi normalt om personbiler, både og fly, men i dette indlæg kigger vi på et andet motorkøretøj; nemlig lastbiler – eller mere præcist studenterlastbiler og de gældende regler for området. Bliver du student til sommer, eller har du en søn eller datter, der snart siger farvel til gymnasiet, finder du lovgivning vedrørende selve køretøjet og forsikring nedenfor. Du kan læse mere om emnet på festlastbiler.dk.
Sørg for, at chaufføren har tilladelserne i orden
Under selve turen skal chaufføren og passagerne naturligvis overholde bestemmelserne i færdselsloven, men størstedelen af særreglerne for studenterkørsel findes i bekendtgørelse om eksamenskørsel, optog mv., der senest blev ændret i 2015. Ændringerne betød blandt andet, at alle to årige ungdomsuddannelser nu lovligt kan afholde eksamenskørsel. Foruden disse regler stiller bekendtgørelse om indretning og udstyr for køretøjer, der anvendes til studenterkørsel krav til selve køretøjets indretning.
Chaufføren skal endvidere kunne fremvise en række tilladelser, som I naturligvis har krav på at få fremvist ved forespørgsel. Disse inkluderer:
• Synsattest – studentervognen skal være studentersynet senest 12 måneder, inden den tages i brug
• Forsikringspolice – det er lovpligtigt, at virksomheden, der tilbyder studenterkørsel, har tegnet en motoransvarsforsikring
• Registreringsattest – det er lovpligtigt, at føreren af studentervognen kan fremvise en registreringsattest, der dokumenter, hvem der ejer køretøjet.
Det er dog ikke nok, at chaufføren kan fremvise disse dokumenter før turen. Han/hun skal medbringe disse under selve køreturen. Såfremt politiet stopper jer under turen, får I ikke lov at fortsætte, hvis ovenstående dokumenter ikke kan fremvises.
Der er tillige visse krav til selve synsattesten.
1. Attesten skal angive, at køretøjet er synet og godkendt i henhold til bekendtgørelse om indretning og udstyr for køretøjer, der anvendes til studenterkørsel et år før studenterkørslen
2. Antal passagerer skal ligeledes angives på selve synsattesten.
Vær opmærksom på forsikringer
Det er lovpligtigt, at udbyderen af studenterkørslen har tegnet en motoransvarsforsikring. Denne forsikring dækker dog ikke nødvendigvis alle skader. Optræder du eller dit barn uagtsomt under kørslen i fuldskab, kan forsikringsselskabets erstatningsansvar reduceres eller i meget grove tilfælde bortfalde. Vil du være på den sikre side, er det således en rigtig god idé at tegne en ulykkesforsikring, hvis uheldet skulle være ude. Læs mere om lovpligtige samt anbefalelsesværdige forsikringstyper på abctrafikskole.dk.
Afslutningsvist er det vigtigt at huske på, at såfremt I overvejer en studentervogn, hvor der serveres alkohol under turen, skal chaufføren sikre sig at indhente en alkoholbevilling, som søges hos politiet. Hvis I selv medbringer ’de våde varer’, er det ikke lovpligtigt for udbyderen at indhente nogen tilladelse.
Generelt kan det i høj grad anbefales at lytte til venner, familie og bekendtes erfaringer, når det kommer til en sikker og sjov studenterkørsel. Der skal selvfølgelig være plads til at fejre de bedrifter, studenten har opnået i løbet af studiet, men sikkerheden være helt på plads, især når der er tale om transport af berusede mennesker.