Rolls Royce sætter ny salgsrekord

Det lyder ikke af meget, når en af verdens mest kendte bilproducenter solgte 1.010 biler i 2007. Men for luksusbilen Rolls Royce er tallet ny rekord. Året 2007 satte nemlig ny rekord med en salgsstigning på hele 25 procent til altså 1.010 solgte biler på verdensplan.

Der er altså stadig flere velhavere, der kan lade sig fragte rundt i det ypperste mærke inden for klassiske luksusbiler.

Hos det britiske adelsmærke glæder man sig ikke mindst over Rolls-Royce Phantom modellen og den topløse udgave Drophead Coupé, der har været årets absolutte topsælgere. Ifølge Rolls-Royce udgjorde salget af Phantom-modellerne 75 procent af omsætningen.

Trods begyndende recession er Nordamerika stadig det største marked, og den bedst sælgende forhandler er ikke overraskende placeret i Beverly Hills.

Fortællingen om den perfekte bil startede den 4. maj 1904, hvor sportskøreren Charles Stewart Rolls mødte ingeniøren Frederik Henry Royce. Royce havde en drøm om at bygge verdens bedste bil, og Rolls havde en drøm om at sælge verdens bedste bil.

Charles Stewart Rolls var rigmandssøn, playboy og gal med biler, og drømte om at få sit eget bilmærke. Det skulle være et førsteklasses produkt – bilernes Steinway flygel – og i maj 1904 kom han til Manchester for at besøge en fabrikant ved navn Henry Royce.

Henry Royce var søn af en fattig møller og havde hutlet sig til en uddannelse som mekaniker, og derpå startet en beskeden fabrikation af dørklokker og dynamolygter. Han eksperimenterede dog hele tiden med biler, og det ærgrede Royce, at tidens biler alle rystede så kraftigt, at møtrikker og bolte faldt af for et godt ord. Motorerne støjede også for meget. Lyddæmpning og afbalancering skulle være en vigtig ingrediens i de prototyper, han startede med at bygge.
Rolls faldt på stedet for bilen og sammen grundlagde de i 1906 selskabet Rolls-Royce, der nu er kendt for fremstilling af verdens fineste biler og bygning af flymotorer af udsøgt kvalitet. Så stor var firmaets succes, at mange rige, bilinteresserede måtte på venteliste fordi man til trods for den høje pris kunne sælge flere biler, end perfektionisten Royce kunne klemme gennem produktionsapparatet.

Især bilmodellen “Silver Ghost” fra 1906 grundlagde Rolls-Royce- fabrikkernes ry som producent af verdens fineste biler. Rolls-Royce har tjent som prestige-biler for verdens rigeste mennesker, og for mange kongehuse og andre notabiliteter.

Blandt Rolls-Royce andre modeller kan fremhæves Phantom, Silver Shadow og Camargue. Bilmærkets eksklusivitet understreges ved, at alle biler fremstilles i hånden, og at der i hele virksomhedens levetid kun er fremstillet knap 100.000 biler, hvoraf over halvdelen endnu kører.