Guide: Sådan gør du bilen sommerklar

Lige om lidt siger kalenderen ’sommerferie’ og du har måske planlagt at køre ud i det danske land, eller måske endda en længere køretur til Europas sydlige egne.

Det er derfor vigtigt, at du har styr på bilen og toptunet den til lange køreture med hele familien. Bilerne kører tæt ned gennem Europa, og du kommer næsten med garanti til at holde i kø, såfremt du ikke er havnet med en punkteret bil i motorvejens nødspor. Du kan med fordel give din bil et tjek fra top til tå og tage alle dine forholdsregler, så chancen for at køreturene bliver sjovere og gnidningsfrie er større.

Læs videre hvor denne artikel guider dig til, hvordan du gør bilen sommerklar.

Bremser og bremsevæske

Inden du begiver dig ud på en lang køretur, er det vigtigt, at du tjekker bilens bremser og bremsevæske. Når du kører i bilen, ændres temperaturen i bremsevæske meget, og dette medfører, at der optages luft i bremsevæsken og bremsevæskens kogepunkt ændres. Hvis du belaster bremserne for meget, vil bremsevæsken blive så varm, at den koger – og så vil dine bremser ikke virke. En god tommelfingerregel for at tjekke dine bremser er, at du skal køre ved 30 km/t, trykke bremsen helt i bund og så skal du holde stille inden 6 meter. Pedalen må højest kunne trædes halvvejs ned og skal føles hård.

Forsikringspapirerne

Du skal altid huske at medbringe din bils registreringsattest samt det røde og det grønne kort fra dit forsikringsselskab. Det grønne kort er et bevis på, at du er ansvarsforsikret – det er dog ikke nødvendigt at medbringe i EU, Norge, Kroatien, Schweiz og Island. Det røde kort er derimod et bevis for bilens kaskoforsikring og bør altid medbringes, da det også indeholder oplysninger om redningshjælp, hvis din bil bryder sammen.

Dæk og dæktryk

Først og fremmest skal du sørge for, at du har sommerdæk på bilen – hvis du har været længe om at komme ud af starthullerne, er det nu, du skal skifte fra vinterdæk til sommerdæk på bilen. Det er en opgave, du snildt selv kan klare, såfremt du ligger inde med det rette værktøj. Du skal også huske at tjekke, om der er nok mønster på dine dæk. Lovkravet siger 1,6 millimeter, men det anbefales, at der er minimum 3 millimeter dækmønster tilbage. De fleste nyere dæk har en slidindikator, som gør det nemmere at se, om dine dæk skal skiftes.

Det er ligeledes vigtigt, at dækkene har det korrekte dæktryk, så vejgrebet er i top. For lidt eller for meget luft i dækkene kan ændre bilens bremselængde betydeligt, og det er derfor vigtigt, at du tjekker instruktionshåndbogen for korrekt dæktryk – husk også at familiens bagage ændrer bilens vægt betydeligt, hvilket betyder at du muligvis skal hæve dæktrykket en smule.

Lygter, sikringer og sprinkler

Du skal altid vide, hvordan du skifter pærer og sikringer på bilen. Brug 10 minutter på at forberede dig og køb eventuelt nogle forskellige sikringer, hvis uheldet skulle være ude. Rigtig mange dele af bilens sikkerhed er afhængig af elektronik, og det vil være ærgerligt, og ikke mindst farligt, at køre langt med airbags frakoblet. Du kan nemt og enkelt selv påfylde sprinklervæske, og du kan med fordel vælge en variant, der passer til årstiden.

Du er nu klar til at spænde sikkerhedsselen og køre ud på sommerferie, hvad end du skal køre flere tusinde kilometer, eller blot en tur rundt i Danmark. Vær altid forberedt på de værst tænkelige situationer – det kan også ske for dig.