Guide: Forskellige typer af bildæk

Underhold dig selv med fede spil på bilferien

Måske er du helt grøn som chauffør i din egen bil, eller måske skal du bare lige have genopfrisket, hvad hulen forskellen på de forskellige bildæk er, og hvor ofte de skal skiftes. Dæk kan købes i autoforhandlere som for eksempel Europcar eller Daekonline.

Forskellige typer af dæk er skabt til forskellige typer af vejr, og det er derfor, der både er sommerdæk og vinterdæk. Men der findes faktisk også helårsdæk – vi guider dig til at forstå forskellen, så du kan køre sikkert ude på vejene.

Helårsdæk

Hvis du kører mest på asfalt i en by, hvor vejene bliver saltet om vinteren, og du ikke kører særlig mange kilometer om året, så behøver du ikke nødvendigvis at skifte dæk, når sæsonerne skifter. Det anbefales, men det er ikke død-og-pine-nødvendigt. I stedet kan du køre med helårsdæk. Hvis du skal over broen til vores svenske naboer, skal du dog være opmærksom på, at det der er et lovkrav at køre med vinterdæk om vinteren. Sådan en lov har vi i skrivende stund ikke i Danmark, men husk altid lige at dobbelttjekke, hvis du skal have bilen med til udlandet.

Sommerdæk

Når der er is og sne, vil du opleve at sommerdæk kan være utilstrækkelige at køre på. Bor du ikke i en by, eller kører du meget, så anbefales det, at du kun bruger sommerdæk, når det er over 7 grader celsius. Sommerdæk støjer ikke så meget, som vinterdæk gør.

Vinterdæk

Når graderne falder under 7 grader celsius, anbefales det, at du får skiftet til vinterdæk. Det er vigtigt, at et vinterdæk ikke bliver hårdt, når vinteren indtager det danske land, og derfor er et blødere dæk, som er fremstillet af naturgummi og silika. Samtidig har vinterdækket mange lameller, hvilket betyder, at de kan hage sig bedre fast, også når der er sne og is på vejene. Et sommerdæk har også lameller, men ikke så mange som vinterdækket har.

Hvad skal jeg ellers være opmærksom på?

Dine dæk har stor betydning, både for din og andres sikkerhed og for, at du overhovedet kan køre. Så husk at tjekke dit dæktryk regelmæssigt, gerne så ofte som hver anden uge. Har du et korrekt dæktryk, så er du også mere sikker på vejene. Husk også at kontrollere dækmønstret. Ifølge dansk lovgivning, skal du have 1,3 mm dækmønster, men FDB anbefaler faktisk at skifte dæk, når de er mindre end 3 mm

Hvornår skal jeg skifte dæk?

Du skal skifte til vinterdæk i slutningen af oktober, eller når temperaturen falder til under 7 grader celsius. Det er ikke lovpligtigt at skifte dæk i Danmark, men det er det blandt andet hos nogle af vores skandinaviske naboer.

Hvordan finder jeg de bedste dæk?

Du kan for eksempel bestille dine nye dæk online, men husk dog altid lige at læse op på webshoppen, inden du kører kortet igennem. Læs anmeldelser, så du ved, hvilken oplevelse andre har haft med den pågældende udbyder, så du ikke går galt i byen og får en dårlig kundeoplevelse.