GPS – Global Positioning System

Har man været vant til at køre bare en smule på de danske landeveje og skulle besøge kunder på nye adresser, har handskerummet formentligt været fyldt til bristepunktet med Kraks kort og vejvisere der skulle guide vej til målet. Ofte endte sådanne trykte kortbøger som iturevne løsbladssystemer eller også var de så forældede, at man alligevel ikke fandt frem til adressen. Og kørte man bare det mindste forkerte endte man let i den forkerte landsdel, og så skulle man have kortet frem igen, blot for at konstatere, at den vej man nu befandt sig på hed ”Kortet fortsættes på side 16 A2” der som regel var netop den side, som hunden havde spist dagen før.

Den slags genvordigheder er det heldigvis slut med nu takket være de moderne GPS-systemer, der efterhånden er bragt ned i et rimeligt prisleje så de fleste bilister kan være med. Producenter som Garmin, Navman, TomTom har gjort systemerne håndholdte og brugervenligheden er kommet i fokus. Det er muligt at indtaste en adresse og blive guidet direkte derhen med enten tale eller kortvisning eller en kombination af begge dele. De fleste systemer kan tilmed finde relevante destinationer i forhold til hvor man befinder sig, f.eks. nærmeste restaurant, hotel eller benzinstation.

GPS betyder Global Positioning System er blev udviklet af militæret, hvor man vha. af sateltiter, kunne lokalisere den nøjagtige position, uanset hvor man befandt sig på kloden. I takt med at antallet af civile satelitter i rummet steg, blev det efterhånden muligt for private at anvende systemerne.
Nøjagtigheden afhænger bl.a. af hvor man befinder sig og hvilket udstyr man har med. De fleste versioner er præcise med 4-20 meters nøjagtighed. Et nyere system, kaldet DGPS, lover 1-3 meters nøjagtighed