Ford S-max 2.0 Trend – test

Ganske enkelt pragtfuld. Så kort kan det siges om Fords nye S-Max, som på mange måder er en forfriskende og yderst vellykket bil. Masser af plads og en kvalitesfornemmelse udover det sædvanlige. Tænk at en såkaldt “kedelig” Ford familiebil kan få redaktionen til at gå i selvsving, men det var lige præcis hvad der skete i testugen.

Benzinsluger
Selvom motoren ikke er højt gearet er støjniveauet aldrig et problem. Heller ikke ved høj fart på motorvejen og lange stræk. Det er en bil, som hele familien gerne kørte til Frankrig i og retur, omend vi nok vil foretrække en dieselhakker til så lange ture for at holde brændstofregningen nede. Vi kom ud med godt 10 km/l ved pæn kørsel og det er i underkanten. Omvendt er det en stor bil, så lad det være den eneste anke på motorsiden.

Praktisk
Der findes et hav af modeller som alle søger at gøre det samme som S-max, nemlig at være en rummelig, velkørende familiebil med et højt kvalitetsindtryk. Her er mange gode små rum og praktisk aflæggeplads. Ikke mange gør det lige så godt og ingen vi har testet gør det bedre. Så enkelt kan det siges. Vi er ikke alene om roserne, for omtrent fra alle sider af pressen står man i kø med stjerner til denne fine vogn.

Design
Bilen tager sig godt ud fra alle vinkler og der er absolut ingen fornemmelse af at sidde i en varevogn, selvom man sidder højt i sæderne. Endnu en fordel for familierne, hvor børnene nyder at kunne se på landskabet gennem de store vinduespartier. I sagens natur er designet hverken futuristisk eller banebrydende, men det er omtrent så godt som det kan blive, når kravene er en stor, høj og lang bil.

Køreegenskaber
Familien som køber denne bil – og det er familierne, som Ford stiler mod – får en velkørende bil, som trods sin størrelse kan være inspirerende at køre. Ja, nogen go-kart er den ikke, men den bevæger sig fint om hjørnerne og motoren følger nogenlunde med. Der findes tillige en 140 hestes diesel og end 220 hestes benzinmotor i modelfamilien.

Veludstyret
Der er fuld ratbetjening af cd, kørecomputer og fartpilot, hvilket er med til at gøre kørslen mere sikker og afstressende. Bilen er desuden i den testede trend udgave begavet med el-ruder hele vejen rundt, tågeforlygter, centrallås, to-zone klima og 16″ alufælge. Der mangler reelt intet i denne bil.

Oceaner af plads
Der er masser af plads i den testede udgave, uanset hvilket af de fem sæder, man placerer sig på. Her vil fem granvoksne mænd finde både skulderplads og benrum samtidig med bagagerummet sluger alle kufferterne og lidt til. Det er ganske enkelt enormt. Men det skal det også være, for hvis man smider knap 16.000 kroner mere, så kan man få sin S-max med to ekstra sæder. Vi har ikke prøvet denne version og kan derfor ikke vurdere køreegenskaberne med 7 personer og bagage.

Lækker førerplads
Man mærker førerpladsens kvalitet med det samme man sætter sig ind i bilen. Det hele føles rigtigt og tingene ser godt ud. Tag nu bare rattet. Det er tykt og lækkert med læder. Betjeningen til radio og kørecomputer sidder rigtigt, omend det kræver en smule tilvænning. Til gengæld føles knapperne som om de varer hele bilens levetid, og det er bestemt ikke alle biler, man kan sige det om.

Hvis man umiddelbart skal sammenligne kvalitetsindtrykket med en anden bil, så springer Hondas fremragende biler frem på nethinden, særligt deres FR-V model minder om S-max i kabinen.

Sikkerheden selv
Der er naturligvis ESP, ABS samt en hel skov af airbags til at beskytte fører og passagerer. Som en del af Fords patenterede IPS (Intelligent Protection System) leveres bilen med stålforstærket sikkerhedskabine, 3-punktsmonterede sikkerhedsseler, selestrammere samt ratstamme og pedaler, som trækkes tilbage i tilfælde af sammenstød. Det er ting man aldrig håber at få brug, men det er betryggende at vide, at Euro NCAP netop har tildelt den 5 stjerner og 36 point for beskyttelse af voksne. Den højeste pointsum i klassen.

Fleksibel
Sæderne kan lægges ned ved et hive i et håndtag. Man skal ikke ase eller mase med sæderne og det er en stor lettelse i det daglige. Bagsæderne kan også justeres i hældningen og give mere eller mindre plads til bagagerummet. En god detalje. Er vognen med syv sæder, kan disse stadig foldes ned individuelt.

S for Super
Det er en af den slags biler, som man bare ikke kan lade være med at holde af. Selv denne garvede og kritiske bilanmelder skal lede længe for at pege på et  svagt punkt ved bilen. Ford har fortjent stor succes med deres nye S-Max. Man sidder med en følelse af, at det hele er op gået op i en højere enhed og at alting passer sammen.

Best of the best
Jeg har gennem de seneste par år kørt en del forskellige biler i testgaragen. Også langt dyrere og mere imponerende biler end en Ford S-max, men jeg har aldrig oplevet en bil, som vakte min hustrus glæde i så høj grad som denne. Hun var helt solgt og dommen var entydig; familiens nye drømmebil er en Ford S-max. I øvrigt en drøm som vi deler med flere af de mennesker vi talte med i testugen. Alle var vilde med den bil. Den er et pletskud og et perfekt mix af komfort, plads, udstyr og sikre køreegenskaber.

Skal familien have ny bil er Ford S-max et oplagt valg.