Find de rigtige dæk – sådan gør du

Er du på jagt efter nye dæk til din bil, har du sikker erfaret, at det er en jungle derude.

Derfor forsøger vi her i indlægget at gøre dig klogere på, hvad du skal se efter, når du skal vælge de rigtige dæk til din bil. Kvaliteten er i den grad noget af det absolut vigtigste, da dækkene har ufattelig stor betydning for sikkerheden, når du kører. Det er derfor ikke et sted, du skal spare. Heldigvis kan du på bildele-online.dk finde de rigtige dæk til en ganske favorabel pris.

Kig efter E- og DOT-mærker
Når du ser efter nye bildæk, gør du klogt i at vælge nogle af de mest anerkendte mærker, som lever op til de relevante godkendelser i EU-regi – alternativt amerikanske godkendelsesstandarder. I EU bliver godkendte bildæk markeret med E-mærkningen, hvilket betyder, at dækket er typegodkendt i henhold til det såkaldte ECE-30 regulativ.

Det er et udtryk for, at dækkene lever op til en række krav i produktionen i forhold til kvalitet, hastighed og mærkning. Når du ser dette E, kan du næsten være sikker på, at dækket er godkendt og godt nok, men du skal yderligere se efter, om der er et godkendelsesnummer efter. Her kan der fx stå E4 – Holland.

DOT-mærket stammer fra USA og skal leve op til samme regler som E-mærkningen, da der her skal være en datomærkning i form af et serienummer eller produktionsår. Husk, at der skal være et godkendelsesnummer efter begge anmærkninger, ellers er der ikke garanti for, at det faktisk er et godkendt dæk.

Kør med henholdsvis sommer- eller vinterdæk
Der er en grund til, at du bør skifte dæk efter årstiden.

Vinterdæk er ikke gode om sommeren, og sommerdæk er bestemt ikke gode om vinteren.

Helårsdæk er generelt bare ikke rigtig gode til nogle af delene, hvorfor man bør køre med henholdsvis sommer- eller vinterdæk, når årstiden er til det. Du bør under ingen omstændigheder blande de to typer dæk, så du eksempelvis kører med to vinterdæk og to sommerdæk eller helårsdæk.

Du skal altid sørge for, at det er fire helt ens dæk, der sidder på. Ellers sætter du sikkerheden over styr.

Se efter hastighedskoder
Et dæk er typisk markeret med en hastighedskode, som angiver, hvor hurtigt dækket er godkendt til at køre. Da den maksimale fartgrænse i Danmark er 130 km/t, skal du derfor ikke købe dæk, som er godkendt til at køre 120 km/t.

Det er bilens tophastighed, der er afgørende for, hvilken type dæk du skal købe. Kører du stærkere end, hvad dækket er godkendt til, kan det eksplodere.

Det er vigtigt, at du både ved sommer- og vinterdæk er opmærksom på hastighedskoder. Vinterdæk skal som minimum have koden Q.

Dækket skal mindst have en mønsterdybde på 1,6 mm
Mønsteret på dækket har stor betydning for, hvordan din bil opfører sig på vejen. Der må derfor ikke være mindre end 1,6 mm dækmønster, siger loven – og et spritnyt dæk har typisk 7-8 mm dækmønster. Der er stor sikkerhed forbundet med at have et dybere dækmønster, da egenskaberne ift. vådt føre er markant bedre, når der er tilstrækkeligt mønster på. Det anbefales, at du skifter, når dækket kun har omkring 3 mm dækmønster, så du er på den sikre side, således at dine dæk har de egenskaber, der kræves.

Vælg dæk med omhu og se efter ovenstående tips, når skal vælge. Køber du dæk, der ikke er godkendte, sætter du din sikkerhed over styr, og desuden risikerer du at få en bøde. Det betaler sig at købe rigtigt første gang, da de rigtige dæk typisk også holdere længere og er bedre på vejene.

Du kan læse meget mere om dæk og biler på ScootCar.