Et velfungerende bilbatteri er en essentiel del af din bil, idet batteriet – ud over at være dét der får din bil til at starte – er strømgiveren til diverse elektroniske funktioner såsom lys og elruder. Især nu, hvor nyere bilers funktioner er endnu mere strømkrævende end førhen,er et velfungerende bilbatteri uundværligt. Har du en helt ny og moderne bil med navigationsanlæg, kørecomputer og stort anlæg, så kræves der tilmed endnu mere af batteriet. Uden bilbatteriet duer din bil ikke til meget, og det kan derfor ofte godt betale sig at anskaffe et ordentligt et af slagsen og ikke mindst passe godt på det. Men hvordan passer du så på batteriet, og hvilket batteri skal du købe, hvis du har brug for et nyt? Det kan du læse meget mere om i denne artikel.
VARTA H16 12V 105Ah
Dette bilbatteri ligger tilen pris på 1.499 kr. og er udviklet til biler med knap så store strømbehov. Der er derfor tale om et perfekt bilbatteri til eksempelvis minibusser, bybiler, mindre traktorer eller ældre biler, der alle har et mindre energibehov end helt nye og moderne biler. Batteriet er vedligeholdelsesfrit og opfylder EN-kravene, og herudover har det grundet hybridteknologi den funktion, at det taber en minimal mængde energi ved blot at stå. Du kan altså med andre ord lade bilen stå i op til 12 måneder, uden at batteriet selvaflader fuldstændig. Dette burde derfor sikre dig en problemfri start på trods af et meget lavt årligt kørselsbehov.
Pris: 1.499 kr.
Agro Power
Dette batteri koster under halvdelen af førnævnte batteri, og du kan derfor erhverve dig det for kun 630 kr. Batteriet passer til bilmodeller såsom Nissan, Volvo, Saab, Mazda og Toyota, og det kan være hos dig inden for blot 1-3 hverdage efter bestilling. Dette batteri er et sikkert valg, der vil give din bil mange gode timer.
Pris: 630 kr.
VARTA D59 – 12V 60Ah
Som artiklens 2. billigste model af bilbatteri til en pris på 750 kr. finder du Varta D59. Batteriet er endnu et af høj kvalitet, som Varta er kendt for, og du er derfor sikret høj ydeevne i lang tid. Batteriet passer til langt de fleste køretøjer (dog uden start/stop-funktion), og alt standardudstyr vil således fungere upåklageligt med dette batteri. Ud over effektiviteten kan batteriet også prale af at bruge 20 % mindre energi end andre batterier samt en 20 % mindre luftforurening end andre batterier. Batteriet er fremstillet efter høje europæiske standarder og har en stor starteffekt grundet gitterteknologien PowerFrame®.
Pris: 750 kr.
VARTA E44 – 12V 77Ah
Til mellemprisen finder du dette bilbatteri fra Varta til 999 kr. Her får du et batteri af høj kvalitet til en overkommelig pris, der lever op til europæiske standarder. Batteriet fungerer i biler uden start/stop-funktion og er tilpas stærk til at kunne få selv veludstyrede biler til at fungere optimalt. Ecosteps® medfører, at batteriet forurener luften 20 % mindre end andre batterier, så tænker du også på miljøet, er dette batteri et godt valg for dig. Batteriet har desuden gitterteknologi, der bidrager til en stor starteffekt. Alt i alt et kraftfuldt og godt batteri.
Pris: 999 kr.
VARTA G3 – 12V 95Ah
For blot 999 kr. kan du erhverve dig dette batteri, der passer til alle køretøjer uden start/stop-funktion. Batteriet har en kraftfuld starteffekt, og det giver høj ydeevne på selv lange ture. Batteriet og produktionen heraf er tilmed mere miljørigtig end mange andre batterier, idet produktionen bruger 20 % mindre energi, og batteriet i brug forurener 20 % mindre. Batteriet opfylder ydermere europæiske standarder, og det er derfor et godt og sikkert valg, hvis du er på udkig efter et nyt bilbatteri.
Pris: 999 kr.
VARTA I4 12V 110Ah
Her er tale om et batteri til biler med lidt mindre energibehov. Batteriet koster 1.285 kr., og for denne sum får du en god og solid energikilde med hybridteknologi, der opfylder EN-kravene. Batteriet er vedligeholdelsesfrit og kan holde strøm op til 12 måneder grundet minimal selvafladning, hvilket kan være en stor fordel, hvis ikke du kører så ofte.
Pris: 1.205 kr.
Pas på batteriet
Hvis din bil lider af startproblemer, kan det sagtens være bilbatteriet, der bærer skylden. Dette kan dog undgåseller afhjælpes, hvis du passer godt på batteriet, og der er flere tiltag, du kan gøre dig. For at starte helt fra bunden aflades batteriet som følge af elektronikbrug, og det oplades som følge af bilkørsel. Du kan derfor godt risikere, at batteriet er helteller delvist afladet, hvis ikke du har kørt din bil længe. Især i vintermånederne er bilens batteri ekstra sensitivt, idet frostgraderne kan medføre, at batteriet mister op imod 40 % af dets kapacitet, fordi kulden er så stor en belastningfor batteriets evne til at bevare spændingen.
Jo ældre batteriet er, des sværere har det ved at klare frostgraderne. Dette skyldes, at når du en kold vintermorgen skal starte bilen, så skal bilen bruge ekstra meget strøm for at varme motoren op, idet motorolien er kold og dermed har nedsat smøreevne. Herudover tænder du med stor sandsynlighed også for sædevarmen, varmeblæseren og diverse lys og funktioner i bilen, hvilket alt sammen trækker strøm fra det allerede kuldetrætte batteri. Du bør hermed sagt være ekstra påpasselig i vintermånederne. Du kan ydermere gøre lidt forskelligt for at forlænge levetiden på dit batteri:
- Kør lange ture på 30-40 minutter jævnligt – gerne mindst én gang i måneden
- Tjek polerne for ir, og smør dem eventuelt med lidt olie eller vaseline for at vedligeholde batteriet
- Sæt en lader på batteriet om natten i vintermånederne, når du ikke bruger bilen.
Ovenstående tiltag kan alle bidrage til, at du undgår, at batteriet løber tør for strøm, hvilket kan spare dig for en hel del besvær og forsinkelser.
Skulle uheldet alligevel være ude, så fortvivl ej
Uanset hvor godt du passer på batteriet, og hvor mange konkrete tiltag og foranstaltninger du foretager med henblik på at sikre en konsekvent start hver eneste gang, så kan det forekomme, at batteriet giver op eller er tilstrækkelig afladet til, at det ikke kan drive starterne, hvorved bilen ikke kan starte motoren. En løsning på problemet er selvfølgelig at ringe til autohjælp eller at høre, om naboen har et par startkabler, som kan kobles til deres bil, hvorved man kan opnå tilstrækkeligt med strøm til at tænde bilen.
Dog findes der også en mere direkte løsning, som ofte kan afhjælpe problemet uden behovet for at vente en time en kold vintermorgen på, at autohjælpen kommer frem, eller at naboen får fundet de rette redskaber frem. Denne løsning kræver dog lidt af dig såvel som en hjælpende part, idet det ofte kræver to personer at løbe en bil i gang (bemærk dog, at dette trick kun gælder for benzinbiler, og batteriet ikke må være fuldkommen afladet).
Måden, hvorpå du går til opgaven, er ved at sætte køretøjet i andet gear. Herefter trædes koblingen i bund, og så skal der ellers bare skubbes til. Når bilen har vundet momentum og er kommet lidt op i fart, drejes tændingen, og koblingen slippes herefter langsomt, hvilket i de fleste tilfælde vil generere tilstrækkeligt med strøm til, at motoren startes. Idet motoren startes, er det anbefalelsesværdigt at give en smule gas ved at træde på speederen for at holde bilen i gang.
For at lette processen kan denne manøvre med fordel praktiseres på en vej med en nedadgående hældning, hvorved arbejdsbyrden for personerne, der er sat til at skubbe, reduceres betragteligt. Dertil er det selvfølgelig også altid vigtigt at holde et vågent øje med den resterende trafik på vejen, idet et langsomt kørende køretøj er til gene for den resterende trafik, hvilket kan medføre farlige situationer. Det er derfor allerbedst, hvis du kan udføre dette på en helt tom vej.
Tid til nyt batteri
Selvom du passer så godt på dit batteri, som du kan, så holder det desværre ikke evigt. Bilbatteriets kvalitet har en stor del at skulle have sagt, men generelt bør et bilbatteri skiftes hver 3-5 år – dog afhænger dette af mængden af slitage på batteriet. Der er dog ingen grund til at skifte et bilbatteri, hvis det fungerer, men for en sikkerheds skyld bør du få tjekket batteriet jævnligt, når det når førnævnte alder.
Er det tid til at købe nyt batteri? Så kan du med fordel betale lidt ekstra for nogle velkendte kvalitetsmærker, da der faktisk er en forskel at mærke. Bilbatteriet skal herudover også passe til bilen, da eksempelvis biler med start/stop-funktion kræver en helt særlig type bilbatteri. Vi håber, at du har kunnet bruge ovenstående test og fundet et eller flere potentielle bilbatterier til din bil.