Helårsdæk – test 2017/2018 – her er de bedste og værste

Dæk

På udkig efter de bedste helårsdæk? I denne artikel kigger vi nærmere på Auto Express’ årlige helårsdæktest af forskellige dæk, der er designet til kørsel året rundt.

Rigtig mange danskere vælger at køre med helårsdæk frem for at skifte til sommer- og vinterdæk hvert forår og efterår. En del af forklaringen på dette kan være det milde klima i Danmark, der hverken byder på voldsom varme om sommeren eller strenge vintre. Udover klimaet kan en anden forklaring være besparelsen ved ikke at skulle købe ekstra dæk. Selvom et helårsdæk bliver mere slidt, synes mange at foretrække de samme fire dæk til årets fire sæsoner.

Der findes mange forskellige producenter af helårsdæk, og Auto Express laver årligt en udførlig test af en lang række helårsdæk, hvor de sammenligner og vurderer dækkenes styrker og svagheder. Dækkene bliver udsat for 13 forskellige tests, blandt andet kørsel på vådt underlag, dækkets greb under snekørsel, bremselængde, pris og meget mere. Resultaterne af testen viser, at dækkene varierer inden for de forskellige kategorier, men grundlæggende set er der ikke langt mellem vinderen og taberen. Der kan ses en samlet oversigt over nogle af resultaterne i bunden af artiklen.

Førsteplads: Michelin CrossClimate +

På trods af et utrolig tæt løb blandt top 3, der alle fik over 99%, blev testens all-round-vinder helårsdækkene fra Michelin. Producenten kalder selv dækkene for ”sommerdæk med vinterfærdigheder”, hvilket afspejles i topplaceringen i alle kategorier. Testen af bremsning på vådt underlag viste, at Michelin her er i særklasse, da dækket behøvede 1,5 meter mindre på at stoppe i forhold til det næstbedste dæk fra Nexen og hele 7 meter mindre end Kumho på sidstepladsen. På tværs af flere kategorier leverede Michelin overbevisende præstationer, men på sneunderlag scorede dækket dog en smule svingende resultater. Det er værd at nævne, at Michelin samtidig vinder en topplacering for prisen. Man er som køber her garanteret et helårsdæk i absolut topkvalitet.

Andenplads: Goodyear 4Seasons Gen-2

Sidste års vinder af Auto Express’ test, Goodyear, måtte i år tage til takke med en andenplads med scoren 99,2%. Det vil sige en yderst imponerende andenplads med deres helårsdæk, der klarer sig strålende på tværs af testens kategorier. Goodyear vandt marginalt på de forskellige tests på sneunderlag og udmærkede sig, ulige mange rivaler, samtidig i de våde tests i både dybt og lavt vand. Ifølge testen manglede dækkene skarphed og hurtigere respons på de tørre baner, hvilket understregede, at dækket i overvejende grad er velegnet til vinterkørsel. På trods af dette kørte dækket fra Goodyear blot ét sekund langsommere end testvinderen fra Michelin på den tørre bane. Igen hænger pris og kvalitet tæt sammen, da dækket fra Goodyear var det dyreste næstefter dækket fra Michelin.

Næstsidst: Toyo Celsius

På den næstsidste plads finder vi helårsdækkene fra den japanske producent Toyo med en samlet score på 96,4%. Med en generel lav score på tværs af alle kategorierne klarede dækket sig især dårligt på vådt underlag. Især ved aquaplaning var grebet meget dårligt, hvilket gjorde dækket svært at kontrollere. I et land som Danmark, der ofte har nedbør og våde veje, kan disse resultater fremstå en smule bekymrende, men man skal huske på, at Toyo er oppe mod nogle garvede producenter. I sne-testene klarede Toyo sig bedre med en generel placering midt i flokken eller lige under. Dækket klarer sig bedre på tørt underlag, men dette blev aldrig rigtig afspejlet i testresultaterne. Toyo’s Celsius-dæk er ganske godt til prisen (3. billigste i testen), men sammenlignet med de øvrige konkurrenter i Auto Express’ test stikker dækket ud som et af de mindre gode helårsdæk.

Sidsteplads: Kumho Solus HA31

Nede i bunden finder vi helårsdækkene fra den sydkoreanske producent Kumho med scoren 95,9%. Dækket blev lanceret tilbage i 2014, og i konkurrencen med nyere modeller falder dette helårsdæk igennem med en del bundplaceringer i de mange forskellige tests. Dækket klarede sig udmærket på sne med nogle placeringer midt i feltet, og højdepunktet var en tredjeplads ved bremsning på sne. Men da det hvide underlag blev skiftet ud med våde baner, skulle Kumho kæmpe mere end de øvrige dæk. Især i tests af bremsning på vådt (og tørt) underlag var Kumho’s resultater dårlige sammenlignet med de bedste placeringer. Dækkene bar præg af dårligt greb og trækkraft på vejen, hvilket påvirkede den overordnede ydeevne. Dækkene fra Kumho var desuden nogle af de billigste på listen, hvilket afspejler kvaliteten af produktet.

Resultater af testen

Nedenfor er udvalgte resultater opstillet i tabeller, hvor man hurtigt kan sammenligne de forskellige dækproducenter på tværs af forskellige parametre. Det er igen værd at notere, at selvom nogle dæk klarer sig dårligt i bestemte tests, er det overordnede spring relativt smalt mellem testens dårligste og bedste i den samlede score.

Samlet

Den samlede score på tværs af de 13 tests ser således ud:

PlaceringProducentScore (%)
1Michelin CrossClimate +100
2Goodyear 4Seasons Gen-299,20
3Nokian Weatherproof99,10
4Nexen N’blue 4Season98,30
5Falken Euroall Season AS20097,70
6Hankook Kinergy 4S97,50
7Toyo Celsius96,40
8Kumho Solus HA3195,90

Pris

En meget væsentlig faktor, der spiller ind, er som sagt prisen, der varierer en del mellem de billigste og de dyreste dæk. Sammenligner man denne tabel med den ovenstående, vil man ikke overraskende se en sammenhæng mellem pris og kvalitet:

PlaceringProducentPris (£)
1Michelin CrossClimate +92,82
2Goodyear 4Seasons Gen-287
3Nokian Weatherproof81,37
4Hankook Kinergy 4S75,66
5Falken Euroall Season AS20070,72
6Toyo Celsius68
7Kumho Solus HA3167,79
8Nexen N’blue 4Season63,45

Bremsning på sne

Denne test omhandler bremselængde på sne, og resultaterne er målt efter, hvor meget de følgende dækproducenter procentvist klarede sig dårligere end førstepladsen. På trods af sin topplacering skiller Michelin sig ud ved at lande helt i bunden i denne test. Samtidig lander testens bundplacering, Kumho, på en habil tredjeplads:

PlaceringProducentScore (%)
1Goodyear 4Seasons Gen-2100
2Nokian Weatherproof98
3Kumho Solus HA3195,40
4Toyo Celsius93,30
5Nexen N’blue 4Season93,10
6Falken Euroall Season AS20089,60
7Hankook Kinergy 4S88,70
8Michelin CrossClimate +86,50