Test af helårsdæk – her er de bedste og de værste

Dæk

Klimaet i Danmark er forholdsvist mildt – somrene er ikke så varme, som i de tropiske lande, mens vintrene heller ikke er lige så hårde, som de er mange andre steder i verden. På grund af det forholdsvist milde klima, er der rigtig mange danskere, der kører med helårsdæk på bilen. Helårsdæk er et dæk, der på mange måder kombinerer et sommerdæk og et vinterdæk. Det er både egnet til at køre på varme veje og på frostglatte og våde veje. Mange synes altså, at helårsdækket er det optimale dæk. Britiske Auto Express har lavet en grundig test af flere forskellige helårsdæk, som du kan læse om herunder, inden du skal investere i nye helårsdæk til bilen – som du i øvrigt kan købe her.

Testen blev primært udført i snefyldt og vådt terræn, hvor dækkenes evne til at holde vejgrebet, deres bremselængde og meget andet blev testet. Det samlede resultat af testen viser, at der ikke er langt fra testvinderen til testtaberen – men der er alligevel nogle marginaler, der gør forskellen.

Goodyear UltraGrip Performance Gen-1

Dette dæk er testens testvinder med en samlet score på 100,7 %. Dette dæk kan i virkeligheden kategoriseres som et vinterdæk, hvorfor det også klarede sig bedre end de andre dæk i det vinterlige terræn, som testen blev udført i. Dækket klarede sig dårligst i kategorien, der handler om at bremse på tørre overflader. Dette skyldes nok primært, at dækkets force er at køre i vinterligt vejr, der er præget af frost og våde veje.

Goodyear Vector 4Seasons Gen-2

Det andet dæk fra Goodyear kom på en andenplads ud af de testede dæk. Dette dæk er et virkelig godt dæk, både i vådt vejr og frost vejr. Dette dæk er i virkeligheden et bedre helårsdæk, end testvinderen fra Goodyear er. Testen foregik, som nævnt, primært på våde og glatte veje, hvor dette dæk klarede det rigtig flot. Dog klarede dækket sig også rigtig flot på tørre og varme veje, hvorfor det er et rigtig godt helårsdæk, der kombinerer det bedste. Dækket fik en samlet score på 100%.

Star Performer Winter SPTS AS

Dette dæk blev testens taber – og en stor skuffelse. I næsten alle kategorier, der blev testet, lå dette dæk på sidstepladsen. Dækket er dog det billigste, hvilket måske kan friste nogle til at købe dette frem for et af de bedre dæk. Dog er prisen på et dyrere dæk en billig pris at betale for større sikkerhed.

Dækket skuffede især, når det gjaldt vejgreb på våde og glatte veje. Dækkene accelererede nemt, hvorved de mistede vejgrebet. Dette gør det svært at styre bilen i sving og på glatte veje. Det dårlige vejgreb fik også betydning for bremselængden, som oversteg testvinderens med hele 12,7 meter – vel at mærke med en fart på kun 50 km/t. Dækket fik en samlet score på 92,9, og har altså 4,3 %-point op til nærmeste konkurrent.

temasuperbiler